sobota, 10 sierpnia 2013

Salabat



Sierpień jest miesiącem intensywnych opadów na Filipinach. To prawie środek pory deszczowej. Deszcz może padać nieprzerwanie nawet przez 2-3 dni. Robią się wówczas powodzie, a woda powoduje różne utrudnia w miastach i na drogaach.
Ludzie miejscowi lubią deszcz. Wody jest bowiem pod dostatkiem. Dzieci bawią się i kąpią w deszczu. Jest wówczas chłodno (25°C) według nich. 
W porze deszczowej popularnym staje się salabat. Ten lokalny drink zapobiega przeziębieniu i pomga utrzymać ciepło w organizmie.
Salabat, czyli herbata z imbiru, jest naturalnym i miejscowym napojem. Zrobiona ze świerzego imbiru, nie jest słodka, ale raczej pikantna. Poza unikalnym smakiem, ma ona wiele zalet zdrowotnych. Poprawia krążenie krwi, trawienie, zalecana jest jako środek przeciwdziałający wymiotom (choroby lokomocyjne), a przede wszystkim, pomaga przy przeziębianiach i bólach gardła.

A oto prosty przepis na herbate z imbiru „salabat:”

Instant Salabat
Skladniki: 2-3 filiżanki wody; 8-10 plasterków obranego ze skórki świerzego imbiru; lemon grass lub cytryna; cukier brunatny lub miód;

Przepis:

Lekko zmiażdżone plasterki imbiru gotować przez 15 min. Przy końcu gotowania dodać lemon grass lub plasterek cytryny. Brunatny cukier lub miód dodaje sie do smaku tuż przed spożyciem, ale w takiej ilości, aby nie zabić pikantnego smaku imbiru.  
Na zdrowie!


August is a month of quite intensive rain in the Philippines. It is middle of raining season. Raining can sometimes last for 2-3 days continuously. There are many floods and other inconveniences on the roads and in cities.  

Many people like raining. There is no shortage of water during this time. Children play and even take bath in the rain. There weather is cooler (25°C) as usually the local people say.

That’s way it is also time to drink salabat in prevention of getting sick.

Salabat – ginger tea, is a natural and traditional local drink. Made of pure and fresh ginger, salabat is not sweet, but rather spicy. It is often served in order to keep warm. It also has many health benefits. Salabat is known in treating sore throat, motion sickness and helps in detoxifying the blood stream. It can also help treat colds, flu and other respiratory problems.

Ginger Tea “Salabat” Recipe

Ingredients: 2-3 cups of water; 8 to 10 thin slices of fresh ginger; lemon grass; brown sugar or honey;

Procedure:

Gently crushed the thin slices of ginger. Simmer or boil ginger for about 15 minutes and add lemon grass at the end. Adjust the strength of the tea by adding more ginger or more water depending on your preference. Add the brown sugar or honey up to your taste.

Enjoy your drink!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz