Sierpień jest miesiącem intensywnych opadów na Filipinach. To prawie środek pory deszczowej. Deszcz może padać nieprzerwanie nawet przez 2-3 dni. Robią się wówczas powodzie, a woda powoduje różne utrudnia w miastach i na drogaach.
Ludzie miejscowi
lubią deszcz. Wody jest bowiem pod dostatkiem. Dzieci bawią się i kąpią w
deszczu. Jest wówczas chłodno (25°C) według nich.
W porze
deszczowej popularnym staje się salabat.
Ten lokalny drink zapobiega przeziębieniu i pomga utrzymać ciepło w organizmie.
Salabat, czyli herbata z imbiru, jest naturalnym i miejscowym napojem. Zrobiona ze
świerzego imbiru, nie jest słodka, ale raczej pikantna. Poza unikalnym smakiem,
ma ona wiele zalet zdrowotnych. Poprawia krążenie krwi, trawienie, zalecana jest
jako środek przeciwdziałający wymiotom (choroby lokomocyjne), a przede
wszystkim, pomaga przy przeziębianiach i bólach gardła.
A oto prosty przepis na herbate z imbiru „salabat:”
Instant Salabat |
Przepis:
Lekko zmiażdżone
plasterki imbiru gotować przez 15 min. Przy końcu gotowania dodać lemon grass
lub plasterek cytryny. Brunatny cukier lub miód dodaje sie do smaku tuż przed
spożyciem, ale w takiej ilości, aby nie zabić pikantnego smaku imbiru.
Na zdrowie!
Na zdrowie!
August is a month of quite intensive rain in the
Philippines. It is middle of raining season. Raining can sometimes last for 2-3
days continuously. There are many floods and other inconveniences on the roads
and in cities.
Many people like raining. There is no shortage of water
during this time. Children play and even take bath in the rain. There weather
is cooler (25°C) as usually the local people say.
That’s way it is also time to drink salabat in prevention of getting sick.
Salabat – ginger
tea, is a natural and traditional local drink. Made of pure and fresh ginger, salabat is not sweet, but rather spicy.
It is often served in order to keep warm. It also has many health benefits. Salabat is known in treating sore
throat, motion sickness and helps in detoxifying the blood stream. It can also
help treat colds, flu and other respiratory problems.
Ginger Tea “Salabat” Recipe
Ingredients: 2-3 cups of water; 8 to 10 thin slices of fresh
ginger; lemon grass; brown sugar or honey;
Procedure:
Gently crushed the thin slices of ginger. Simmer or boil
ginger for about 15 minutes and add lemon grass at the end. Adjust the strength
of the tea by adding more ginger or more water depending on your preference.
Add the brown sugar or honey up to your taste.
Enjoy your drink!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz